De behandeling

Trimmen is een verzamelnaam van alle handelingen die in een trimsalon uitgevoerd worden op de vacht van uw hond. In feite is voor bijna iedere hond een regelmatig bezoek aan de trimsalon aan te raden. Ook kruisingen en kortharige honden kunnen verschrikkelijk verharen!

Rashonden worden getrimd naar de geldende rasstandaard, mits de eigenaar hier een aanpassing op wenst. Rasloze honden naar de fantasie van eigenaar en trimster zover de vachtstructuur het toelaat. 

Bij Barbiro krijgt uw hond een complete behandeling die past bij zijn vacht. Afhankelijk van het type vacht houdt trimmen in: scheren, knippen, plukken, strippen, uitwollen, wassen, kammen en/of borstelen. Bij iedere behandeling hoort ook standaard het wassen, föhnen, nagels knippen, anaalklieren nakijken en reinigen van de oren en tanden. Vlooien en parasieten worden, indien aanwezig, bestreden en advies wordt gegeven over eventueel voortzetten van de bestrijding hiervan.

 

Honden met een ruwharige vacht worden geplukt of gestript.

Plukken

Het verwijderen van "dood" haar door het met wortel en al uit de huid te trekken. Dit kan alleen als de vacht "rijp" is, dwz. het dode haar laat vrij makkelijk los en is pijnloos te verwijderen met vingers of plukmes. Aan de vacht is te zien of hij rijp is; de hond die normaliter weinig tot niet verhaard verliest ineens hele plukken vacht tegelijk. Dit gebeurt doorgaans twee maal per jaar.

Strippen

Niet de hele vacht wordt geplukt zodat er meerdere lagen ontstaan.
Het is niet verstandig een ruwharige vacht te scheren. Hierdoor kan er vachtverandering optreden zoals zachte, wollige, soms krullerige vacht en kleurverlies. Het is vaak moeilijk om dit weer te herstellen.

 

Voor de langharige honden hebben wij 3 modellen, dit zijn: puppyknip, jeugdmodel en scheren.

Puppyknip

De vacht wordt helemaal op de hand geknipt. Dit kan in elk gewenste lengte, de vacht dient (zo goed als) vrij te zijn van klitten.

Jeugdmodel

Dit een combinatie van knippen en scheren. De rug, flanken en borst worden geschoren en de rest geknipt. Dit kan tot een lengte van 16mm.

Scheren

Heeft bij veel mensen een negatieve klank. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Scheren betekent niets meer dan het elektrisch knippen van de vacht door middel van een tondeuse. Er kan in verschillende lengtes geschoren worden, variërend van 2 mm t/m 16mm

 

Honden met een vervilte vacht

Als een vacht heel veel klitten heeft tot op de huid van de hond, zodat deze een plak vormen en de huid niet meer te zien is dan wordt dit 'vervilt' genoemd. Dit gebeurt voornamelijk bij honden met een dikke onderwol, echter kan het met elke vacht gebeuren. Als de vilt niet wordt verwijderd of losgemaakt, zal deze zich steeds verder uitbreiden. Klitten kunnen zo vast gaan zitten dat de gezonde haren in de knel komen en niet meer worden voorzien van voedsel. Hierdoor zullen de haren afsterven en vaak bij verwijdering van de klit afbreken. De huid onder de vilt is erg gevoelig, kwetsbaar en vaak geïrriteerd. Dit is omdat er geen lucht meer bij de huid kan komen en doordat de vilt pijnlijk aan de huid trekt tijdens het bewegen.

Verviltingen zijn erg moeilijk te verwijderen. Het ontklitten van een vervilte vacht is een tijdrovend, zeer pijnlijke kwestie en het resultaat is vaak niet mooi doordat de vacht te beschadigd is. Om de hond dus op een zo snel mogelijke en vooral pijnloze manier van zijn klitten/vilt af te helpen, zijn wij vaak helaas genoodzaakt om de hond iets korter in de vacht te zetten, oftewel: het scheren van de hond. 

Het scheren van vilt met een hogere scheerkop is meestal geen optie, omdat de tondeuse niet door het vilt heen kan komen en dus onder de viltlaag door moet. Aangezien de vilt vaak tot op de huid zit kan het resultaat vaak niet anders dan erg kort zijn. Het scheren is ook niet zonder risico, want er moet heel goed opgelet worden dat de tondeuse geen beschadiging aan de toch al zo gevoelige huid maakt. Uiteraard doen wij er alles aan om van uw hond weer een plaatje te maken dus, indien gewenst, wordt geprobeerd de vacht aan de kop, poten en/of staart, voor zover mogelijk, te behouden om er nog een beetje model in te kunnen maken. 

 

U kunt bij ons ook terecht voor bijvoorbeeld alleen een goede kam/borstelbeurt, nagels knippen of wassen. Hiervoor gelden aparte prijzen.

 

Hygiëne: Na iedere behandeling worden de gebruikte materialen, trimtafel, bad en trimsalon gereinigd en gesteriliseerd.Op de producten en diensten van Barbiro zijn de Algemene Leveringsvoorwaarden van ABHB van toepassing.