giftig voedsel

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo zijn er een aantal producten die voor ons heel lekker/gezond zijn, maar waar onze viervoeter soms "behoorlijk" ziek van kan worden. Niet elke hond zal gelijk ziek worden, maar het is wel goed om te weten dat wat voor ons gezond is, voor de hond niet altijd even gezond zal zijn. Pas daarom op voor o.a. de volgende producten:

Chocolade vergiftiging:
Chocolade is een van de gevaarlijkste dingen voor honden en het grootste probleem is dat de meeste honden wel helemaal weg zijn van chocolade. In chocolade zit theobromine en dit is giftig voor honden. De hoeveelheid is verschillend per soort (bakkerschocolade en puur het hoogste aantal, wit het laagste). Voor honden, die overgevoelig of allergisch zijn voor deze stof , kan het eten van slechts een paar gram al fatale gevolgen hebben. Helaas bestaat er geen tegengif tegen deze stof. Theobromine hoopt zich op in het lichaam van een hond en kan daar veel schade aanrichten. Het brengt schade aan het zenuwstelsel, het hart en het veroorzaakt adamhalingsproblemen. De symptomen van een chocoldevergiftiging treden veelal op na 4 tot 9 uur na inname van de chocolade. Als je merkt dat je hond chocolade heeft gegeten probeer hem gelijk te laten braken, en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Druiven en rozijnen
Door welk stofje druiven en rozijnen giftig zijn is nog niet bekend, maar het eten ervan kan leiden tot nierfalen en uiteindelijk de dood. Druiven kunnen vergiftigen vanaf 20 gram per kg lichaamsgewicht. Rozijnen veel sneller, namelijk vanaf 3 gram per kilo lichaamsgewicht. Ook pitloze druiven zijn giftig. Pas ook op met krentenbollen, sultana’s en andere producten waar krenten of rozijnen in zitten.

Rauwe aardappelen
Ongekookt zijn aardappels giftig door de solanine die er in zit. Vooral de schil en uitlopers zijn gevaarlijk. Zowel een hond als mens kan een aardappel vergiftiging oplopen. Eenmaal gekookt kan je hond gerust een aardappel eten. De solanine blijft dan achter in het water.
 

Rauw varkensvlees
Rauw varkensvlees kan de ziekte van Aujeszky bevatten. Deze ziekte is altijd dodelijk voor honden en katten, maar ongevaarlijk voor mensen. In veel Europese landen komt de ziekte niet meer voor, maar in een land zoals Spanje kan je hond het oplopen.

Avocado
De schil, pit en plant van de avocado zijn niet alleen giftig voor honden, maar ook andere zoogdieren en vogels. Het giftige persine uit deze vrucht kan leiden tot alvleesklierontsteking, ademhalingsproblemen en vochtophopingen in vitale organen van de hond.
 

Alcohol
Alcohol is niet goed voor onze lever, maar de schade die onze hondenvrienden hierdoor oplopen is veel groter. Alcohol kan diarree, braken, ademhalingsproblemen en coma veroorzaken. Geef je hond dus geen slokje mee.

Zoutvergiftiging
Zout water kan tot zoutvergiftiging lijden, bijvoorbeeld bij honden die teveel zeewater drinken. Symptomen onstaan vaak snel na inname (30-60 min) en bestaat uit overgeven, diare, 'dronken' gang, koorts, gevolgd door toevallen en coma. De vergiftiging kan behandeld worden met behulp van een infuus. Voorkom dat uw hond veel zeewater drinkt door drinkwater mee te nemen en de hond regelmatig te laten drinken. Zout wordt soms ten onrechte gegeven om hem te laten braken als hij iets gevaarlijks heeft gegeten. Ook dan kan een zoutvergiftiging ontstaan.

Xylitol
De zoetstof xylitol wordt gebruikt in suikervrije producten zoals kauwgom, snoep, tandpasta en producten voor diabetici. Door het eten ervan kan een hond in coma raken en uiteindelijk overlijden. Gebruik dan ook nooit mensentandpasta om het gebit van uw hond te poetsen.

Champignons
Champignons en paddenstoelen kunnen een shock veroorzaken en uiteindelijk dodelijk zijn voor honden.

Ui
Honden kunnen slecht tegen ui. Het nadelige effect van de uien is hetzelfde wanneer de ui rauw, gekookt of gedroogd is. Verder zijn alle leden van de uienfamilie (prei, ui, bieslook) ongezond voor honden. Maar knoflook is daarentegen weer erg gezond als het met mate gegeven wordt. Raak dus niet gelijk in paniek als u merkt dat uw hond een ui gegeten heeft, blijf dan wel uit zijn buurt vanwege het afgassen. Pas bij regelmatig gebruik kan het schadelijk zijn.

Heeft uw hond iets gegeten wat u niet vertrouwd, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts. Geef de hond geen zout aangezien dit een zoutvergiftiging kan veroorzaken.

 

 

 

 



Op de producten en diensten van Barbiro zijn de Algemene Leveringsvoorwaarden van ABHB van toepassing.