nagels knippen

Er zijn honden, waarbij de nagels nooit geknipt hoeven te worden, omdat de nagels door het lopen op harde ondergronden en het gewicht van de hond vanzelf afslijten. 
Bij deze honden is het alleen nog belangrijk om af en toe te controleren of de zijnagel niet te lang wordt. 

Te lange nagels kunnen een afwijkende stand van de voeten veroorzaken. Ook kunnen ze na lange verwaarlozing doorgroeien (rond groeien) tot in het vlees. Overbodig te vermelden dat dit zeer pijnlijk is. 

Komt uw hond in onze trimsalon, dan is het knippen van de nagels standaard onderdeel van de behandeling. Mocht u tussentijd de nagels te lang vinden of komt u nooit in een trimsalon, dan kunt u de behandeling ook zelf doen. 
U kunt ook langskomen om alleen de nagels te laten knippen. Wij doen het graag voor u (wel even bellen of u gelegen komt) en ook de dierenarts is een optie.

Als u zelf de nagels van uw hond (kat of konijn) wil gaan knippen zorg dan voor goed gereedschap. Gebruik altijd een stevige scherpe tang. Als de tang niet scherp genoeg is drukt deze de nagel teveel samen voordat er daadwerkelijk geknipt wordt. Vergelijk het gevoel alsof u met uw vingers tussen de deur komt.

Om te controleren of het noodzakelijk is dat de nagels geknipt worden zet u de hond recht op zijn poten. De nagels horen de grond net niet te raken, indien dit wel het geval is moeten de nagels geknipt/gevijld worden.

In de nagel van de hond loopt een ader, dit noemt men “het leven”
Heeft uw hond lichtgekleurde nagels, dan kunt u zien waar het 'leven' zit. U kunt ruim daarvoor de nagel veilig afknippen. 
Bij honden met zwarte nagels is de kans om in “het leven” knippen groter. 
Heeft uw hond zwarte nagels dan knipt u het minimale wat nodig is. Gebruik bij twijfel een vijl om een stukje van de nagel af te halen. 

Mocht u onverhoopt toch het bloedvat raken, dan leidt dat meestal tot een fikse bloeding die er ernstig uit kan zien. Toch is dit relatief ongevaarlijk en deze bloedingen stoppen vanzelf. Eventueel kunt u het ook stelpen met bv wat maïzena. De meest diervriendelijke en effectiefste methode is het dichtdrukken van de bloedende ader met een speciaal daarvoor bestemd stelpmiddel.

 

 Op de producten en diensten van Barbiro zijn de Algemene Leveringsvoorwaarden van ABHB van toepassing.