teken verwijderen

Een teek die al in de huid vast zit, moet zo snel mogelijk worden verwijderd, maar wel op een goede manier. De reden hiervoor is met name dat teken ziekteverwekkers bij zich kunnen dragen, waaronder de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Verwijderen met de vingers of met een normale pincet is niet aan de raden. Vaak blijft de kop van de teek in de huid zitten en dit kan tot een reactie leiden. Het beste kunt u de teek verwijderen met een speciaal daarvoor geschikte tekenpincet. Er zijn verschillende varianten.

Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur e.d. Juist dan braken zij hun maaginhoud in de huid van uw hond en dit verhoogt mogelijk de kans op besmetting!

Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken, zo voorkomt u dat de kop blijft zitten. Probeer niet in het lichaam van de teek te knijpen en draai met de pincet totdat de teek loskomt (linksom of rechtsom maakt niet uit). Trek met de pincet of tekentang de teek voorzichtig recht uit de huid. Controleer, voordat u de teek weggooit, of u de kop ook heeft verwijderd. 

Ga de teek niet pletten, dit geeft het risico dat ziekteverwekkers uit de teek vrij komen. Spoel teken ook niet door de wc. Als je de teek wilt testen op de aanwezigheid van Borrelia of andere mogelijke ziekteverwekkers, bewaar de teek dan in een afgesloten doosje/kokertje o.i.d. Als je een teek weg wil gooien, gooi het, met plakband goed afgesloten doosje/kokertje, buitenshuis bij het vuilnis. Je kan de teek ook tussen dubbelgevouwen plakband doen en het zo weggooien. Met plakband kan je ook teken verwijderen die op de huid of op kleding lopen en het niet goed lukt om de teek met een vinger of een klein voorwerp weg te tikken.

Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of met jodium.
De tekentang/tekenpincet kan na gebruik in kokend water worden gedesinfecteerd of op een door de fabrikant aangegeven manier.
Hoe sneller en zorgvuldiger verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting.

 

Als de teek niet goed verwijderd is, zodanig dat de teek gedeeltelijk verwijderd is, dan ligt het eraan hoe groot het deel is dat is blijven zitten. Als alleen de hypostoom (steeksnuit) of delen ervan achterblijft, dan zorgt dat waarschijnlijk niet of nauwelijks meer voor risico's op een infectie. Wel kan het de huid irriteren. Verwijder dit, zoals je een splinter zou verwijderen, bijv. met een gesteriliseerde pincet of naald. Door de beetplek nat te maken, kunnen de monddelen ook uit de huid komen. Maar als de kop van de teek blijft zitten, kunnen zich daarin nog de speekselklieren bevinden, met mogelijk ziekteverwekkers. Er is dus nog steeds een potentieel risico op besmetting! Probeer het kopstuk daarom alsnog te verwijderen en als het niet lukt, raadpleeg dan een arts.


Tip na verwijderen bij de mens! noteer datum en plaats van een tekenbeet. Dit is nuttig als later blijkt dat men besmet is geraakt. De tekenbeet kan men al weer vergeten zijn.

 

 



Op de producten en diensten van Barbiro zijn de Algemene Leveringsvoorwaarden van ABHB van toepassing.