vlooien

Vlooien zijn bloedzuigende parasieten, die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Maar niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien. Ook de mens en verschillende dieren kunnen het slachtoffer worden van de vlo. Vlooien zijn beweeglijke bruinzwarte vleugelloze insecten die zich razendsnel voortbewegen en op hun gastheer springen om bloed te zuigen. Het enige wat ze als bewijs achterlaten is hun ontlasting, die je met name op het achterlijf van de gastheer als zwarte korreltjes kunt aantreffen. Als je deze korreltjes vochtig maakt kleuren ze rood. Dit komt omdat vlooien bloed zuigen en in hun ontlasting onverteerde bloedresten achterblijven.

Vlooienbeten zijn pijnlijk en je ziet een hond dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Om bloed te zuigen steken vlooien hun angel door de huid en injecteren een klein beetje een antistollingmiddel in de wond om te zorgen dat het bloed niet stolt, vervolgens wordt het bloed opgezogen. Dit antistollingmiddel kan veel jeuk en irritatie veroorzaken waardoor de hond kan gaan krabben en bijten.

Vlooien planten zich supersnel voort, maar voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht. Omdat de eitjes niet kleverig zijn vallen deze van de gastheer af en komen zo in uw huis terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm. lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo'n 6 weken in beslag.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten. Hieruit blijkt dat alleen de bestrijding van de volwassen vlo onvoldoende is en dat de behandeling van de omgeving een essentiële rol speelt bij de vlooienbestrijding (vergeet de auto niet!). Ook in de herfst en winter blijft goede vlooienbestrijding noodzaak, weliswaar kan tijdens een koude winter de vlo buiten niet overleven maar binnenshuis kunnen vlooien, larven en poppen prima overleven!

Als voor of tijdens het trimmen blijkt dat uw hond vlooien heeft zullen wij een volledige vlooienbehandeling van uw hond en de trimsalon uitvoeren, deze behandeling is verplicht en zijn op kosten van de eigenaar van deze hond. 

 

 



Op de producten en diensten van Barbiro zijn de Algemene Leveringsvoorwaarden van ABHB van toepassing.