warm weer

Realiseert u zich dat honden hun warmte moeilijker kwijt kunnen dan wij mensen. Zij hebben slechts hun voetzolen en het hijgen waardoor ze overtollige warmte kwijt kunnen. Oververhitting ligt op de loer en het kan sneller gaan dan u denkt.

De normale lichaamstemperatuur voor honden ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius. Een oververhitte hond wordt sloom en zijn bewegingen worden trager. Hij kan zelfs weigeren op te staan. De lichaamstemperatuur loopt snel op en deze warmte is goed te voelen bij de binnenkant van de oren en de lippen. 
Wanneer de lichaamstemperatuur oploopt tot 42 graden veranderen de eiwitten in het bloed en de celstructuren dusdanig dat het bloed dik en stroperig wordt en daardoor niet goed meer kan worden rondgepompt door het hart. Honden zullen in coma raken en onherroepelijk sterven.

Laat uw hond niet in de directe zon liggen, maar zorg voor voldoende schaduwrijke plekken in huis, in de tuin en tijdens uitjes. Zorg altijd voor voldoende vers lauw water, laat de hond daarbij geen grote hoeveelheden ineens drinken.

Warm weer kost jaarlijks te veel honden het leven. Het is buitengewoon dieronvriendelijk en levensbedreigend om een hond bij temperaturen boven de vijftien graden in een auto achter te laten. De temperatuur in de auto kan in een paar minuten razendsnel oplopen. Het gaat niet om voldoende zuurstof maar om de temperatuur, dus ook met raampjes op een kier kan uw hond binnen enkele minuten aan de warmte bezwijken in de opgesloten auto. 

Maar pas ook op voor inspannende activiteiten, vooral bij honden die gevoelig zijn voor warmte, kortsnuitige honden zijn daar een voorbeeld van. Dus geen lange wandelingen, geen fietstochten met de hond naast de fiets en geen apporteerspelletjes ed. als het warm is, maar plan de grote wandelingen in de koelte van de ochtend en laat op de avond. 
Laat uw hond zwemmen, als hij dat wil en kan. Vermijd het lopen op asfalt, zoek in plaats daarvan plekken uit waar uw hond op gras kan lopen. Ook zand kan zeer warm worden als daar lang de zon op staat.
Rem uw hond op tijd af. Veel honden willen altijd en overal spelen en rennen, zeker als u of andere honden ze daarbij aanmoedigen. Wees wijzer dan uw hond en rem hem op tijd in zijn activiteit. Dat een hond door wil gaan betekent niet dat het ook goed voor hem is!

Oude honden en pups hebben net als oude mensen en kinderen extra zorg en aandacht nodig tijdens warme dagen. Voor hen geldt nog meer dan voor gezonde, volwassen honden dat u ze goed in de gaten houdt en alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Ook honden met zeer korte neuzen zoals bijvoorbeeld de Franse en Engelse Bulldog, Mopshonden en Boxers lopen significant meer risico op oververhittingsproblemen. Door hun lichaamsbouw zijn zij extra kwetsbaar met warm weer.

Houdt uw hond koel en houdt hem goed in de gaten. Uw eigen oplettendheid kan uw hond zijn leven redden. Uw hond is van u afhankelijk. Help hem gezond de warme dagen door!

 

 Op de producten en diensten van Barbiro zijn de Algemene Leveringsvoorwaarden van ABHB van toepassing.